contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

Storgata 21
Oslo, Oslo, 0184
Norway

Scenekvelder AS er et privateid norsk sceneproduksjonsfirma med hovedvekt på å produsere helaftens musikaler. Firmaet og forestillingene mottar ingen offentlig støtte. Selskapet står bak de største oppsettingene de siste årene på Folketeateret i Oslo, som for eksempel My Fair Lady, Jul i Blåfjell, Annie, Billy Elliot the Musical, De tre Musketerer og Mary Poppins. 

Drømmen om Annie oppfylt

Arkivet

Teaterproduksjon

Drømmen om Annie oppfylt

Andrea

annie-3

Annie! Det er vanskelig å tenke seg en rolle som er mer av en drømmerolle for en liten jente enn rollen som Annie. Annie er en musikal som har det meste, med sin rørende historie om barnehjemsjenta med hjerte av gull, glimt øyet og ukuelig tro på morgendagen.

Tekst: Lene Haug Foto: Ole Haug -------------------

Det er søndag formiddag og jentene som er på audition til Annie og venter på Folketeateret har allerede kommet seg til andre runde, de er spente og fulle av håp. Noen er overrasket over egne prestasjoner og må nesten klype seg i armen.

- Det er en seier i seg selv å ha kommet så langt, sier de.

Det synges i hver krok og krik, hele foajeen på Folketeateret summer av spente stemmer. Noen danser litt og det det synges ”Tenk deg” og  ”Maybe”,  ”I morgen” og "Tomorrow" om hverandre. Det er flere versjoner av begge sangene på norsk, noen kan den ene, andre den andre. Ikke så rent få foretrekker dessuten å synge på engelsk, og alt skjer samtidig.

Damene i registreringen som har utstyrt jentene med nummerlapper og fulgt barna opp trappene, hjulpet foreldre og svart på utallige spørsmål forteller at drømmene deres natten før var et eneste kok av Annie-sanger.

At drømmen om å stå på en scene og motta stående applaus fra en fullsatt sal er levende blant unge norske jenter er det ingen tvil om.

Jenter helt ned i 5-års alderen er på audition til Annie. De aller minste prøvespiller til rollen som MollyEn lang spennende helg

Helgen 14-15. april skulle bli helgen da drømmen om morgendagen ble oppfylt for noen få, mens de fleste til slutt gikk skuffet hjem. Noen med tapre smil, andre med en liten tåre på kinnet. De fleste så imidlertid ut til å tenke at, det var ikke min dag, men det kommer en dag i morgen.

Jenter helt ned i 5-årsalderen møtte spente opp sammen med håpefulle foreldre og besteforeldre en tidlig lørdag morgen og mange holdt det gående til søndag kveld.

Nesten 1000 hadde meldt seg på. Noen trakk seg før de kom til audition. E-postene med sangtekster alle skulle lære seg skremte nok en del. Det er ingen lek å prøve seg på audition til en stor rolle i en profesjonell teateroppsetning.

Det er ingen spøk å være foreldre til ambisiøse barn heller, hele helgen måtte settes av til audition, ikke bare for barna men for de voksne også.

Fedre og mødre med drømmende blikk fulgte sine døtre, oppmuntret dem og trøstet dem som ikke nådde helt opp denne gangen.

Tre genrasjoner på audition, mor Anette Sinding Langtind, datter Charlotte Sinding Langtind og mormor Mette Langfeldt Sinding

Charlotte Sinding Langtind fikk hjelp av både moren, Anette Sinding Langtind og mormoren Mette Sinding.

- Annie var den første musikalen jeg så. Jeg så den i New York og var på samme alder som jenta som spilte Annie. Jeg elsket det. Jeg har alltid hatt et helt spesielt forhold til akkurat den musikalen, sier Anette Sinding Langtind.

Det er ikke bare barna som har store drømmer.

Charlotte har holdt på med teater, sang og dans siden hun var 3 år og det er ikke tvil om at hun er målrettet i sin innsats. Erfaring har hun også, hun kommer så å si rett fra en forestilling på Edderkoppen Teater der hun har opptrådt med Art Musikalskole.

Produksjonskoordinator Cathrine Dahl fra Scenekvelder roper opp nummerne på dem som har gått videre på audition til AnnieÅ gå videre eller ikke

Vi venter på produksjonskoordinator Cathrine Dahl fra Scenekvelder som kommer for å rope opp dem som fortsatt er med videre.

Charlotte og hennes venninne Julie Høgetveit begge  ble svært glade over at deres numre ble ropt opp i megafonen.  Simona Bravo Johannesen som stod rett ved siden av de to venninnene gikk også videre til neste runde. Hun forteller at hun allerede har spilt Annie på skolen sin.

Charlotte Sinding Langtind og venninnen Julie Høgerveit gikk videre begge to.Simona Bravo Johansen har spilt Annie på skolen og har akkurat fått beskjed om at hun har gått videre til neste runde

Cathrine fortsetter å rope opp navn. Noen kommer med gledeshyl, de fleste holder litt på masken og prøver å se blaserte ut, men kan ikke hindre smilene i å bre seg. Det er lett å se på ansiktene hvem som er videre.

De som ikke blir ropt opp forsvinner nesten umerkelig ut langs veggene.

Annie - en sterk jenterolleDet kreves mye av de unge jentene som er på auditon til Annie

Hovedrollen i Annie henger høyt. Få musikaler har en så tydelige hovedrolle for et liten jente. Den som skal spille Annie må ha stor sjarm og en personlighet som kan fylle en hel scene. Det er ikke lett for en som er liten å nå frem til dem som sitter på bakerste rad i et teater som Folketeateret.

Annie har blitt satt opp flere ganger i Norge, og har vært springbrett for store talenter. Mange husker ennå oppsetningen på Bryggeteateret da hele fire jenter delte tittelrollen; Henriette Faye-Schjøll Engesæth, Siri Aarset Johansen, Jannecke Øinæs og jenta som den gangen het Maria Haukaas Storeng.

Svært mange gledet seg også over oppsetningen på Sentrum Scene i 2004 da Tomine Malmquist Harket hadde rollen som Annie sammen med  Vilde Bodsberg. I 2005 ble Annie igjen å treffe i Oslo, da var det oppfølgeren Annie 2 som ble satt opp på Chateau Neuf. Også i Annie 2 spilte Tomine Harket Annie, denne gangen delte hun rollen med Emilie Skolmen.

- Om du har talent og er i riktig alder når Annie settes opp, har du flaks mener produsent Karianne Jæger. Rollen som Annie er den største jenterollen som finnes.

Regissør og koreograf Jostein Kirkeby-Garstad leter etter de to jentene som skal spille Annie på Folketeateret i september.En ekstra prøve?

Klokken har blitt tre, syv jenter blir hentet inn på scenen. De vet ennå ikke hvorfor. De andre jentene i salen vet heller ikke hvorfor og de fleste legger ikke merke til spesialbehandlingen.

Jentene var tydelig nervøse, hvorfor ble akkurat vi hentet ut undrer de. Jentene ble bedt om å synge en og en, og denne gangen var det ”Maybe” eller ”Tenk deg” som sangen heter i denne oversettelsen – en av de viktigste sangene til Annie i musikalen. Det er sangen der vi blir kjent med Annie som drømmer seg bort og ser for seg foreldrene sine. Kanskje langt unna eller like ved. Foreldre som spiller piano og drikker te og kanskje snart kommer å henter henne fra det triste barnehjemmet med den onde bestyreren.

Litt etter litt gikk det opp for de syv små jentene i det store rommet at de var håndplukket, at det dreide seg om rollen som selveste Annie.

Inspisient Stine Bakken har hektiske dager-       Skal alle de andre prøve også? Undret en

-       Nei, det er bare dere, sa regissør Jostein Kirkeby-Garstad

-       Bare vi? Jentene spør og spør, kan nesten ikke tro sine egne ører.

-       Da vi skulle inn hit alene trodde jeg først at vi ikke fikk være med mer, sier en annen.

Gleden og spenningen får alle syv til å synge så de voksne i salen får tårer i øyene.

-       Jeg måtte ta meg skikkelig sammen. Jeg ble så rørt, sa produsent Karianne Jæger.

Utenfor står noen få andre jenter og undrer seg. De kan så vidt høre lyden av ”I morgen” gjennom den lukkede døren.

De vet ikke helt hva som foregår og undrer seg, men de gløtter ikke på døren, ansiktene er spente. Likevel gjør de som de har blitt bedt om, de venter og venter.

Så skal alle inn i salen, jentene strømmer inn. De syv utvalgte er på bakrommet, for syv skal bli til to. Fem kommer ut igjen og blir bedt om å danse sammen med alle de andre, som kommer i puljer opp på scenen. De stiller seg bakerst i rekkene.

Halv fem går Karianne opp på scenen og sier.To stykk Annie blir annonsert! Mathea-Mari Glitterberg og Nora Helen Bratfos skal dele rollen som Annie på Folketeateret

-       Nå skal vi gjøre en viktig annonsering. Vi har funnet de to som skal spille Annie!

Salen bryter ut i spontan jubel og applaus. Ut på scenen kommer elleve år gamle Nora Helen Bratfos og tolv år gamle Mathea-Mari Glittenberg. De ser nervøse, glade og veldig unge ut på den store scenen.

Side ved side, begge med lange lyse fletter, glitrende øyne og store smil, synger de ”Tenk deg” i kor. Det stokker seg flere ganger, jentene er helt overveldet av glede.

I salen sitter moren til Nora og faren til Mathea-Mari, pressen er allerede på plass. Jentene skal intervjues, fotograferes og filmes.

Drømmen har gått i oppfyllelse for de to jentene som skal få spille Annie

Anne Helene Aune ser stolt bort på sin datter, følger nøye med på journalistene. Hun er en erfaren skuespillermor, søsteren til Nora har spilt Camomilla på Nationaltheateret og Nora har hatt ganske mange roller i forskjellige oppsetninger tidligere. Blant annet var hun med i Scenekvelders oppsetning av Hakkebakkeskogen på Christiania Teater høsten 2012.  Hun er aktiv både på Art og West End Musikalskole.

- Det har vært danseskoler og kor hele veien, sier moren som insisterer på at døtrene ikke har arvet de musikalske talentene fra henne.

Faren til Mathea-Mari er like stolt, også han har erfaring. Mathea-Mari er nok godt kjent for mange fra Norske Talenter, der hun sang seg frem til finalen.

- Vi ble i hvertfall litt vant til pressen, men dette er jo noe helt annet likevel, sier  Jens-Petter Haaland Glittenberg.

Siden familien bor i Bergen lurer vi på hvordan de skal orden seg når prøvene og spilleperioden starter. Selv om den stolte faren knapt har rukket å summe seg er han sikker i sin sak.

- Vi får flytte til Oslo for en periode, sier han.

Det finnes dem som sier at det burde vært audition for foreldre også, foreldrenes rolle og innstilling er ganske viktig for produsenter som setter opp stykker med barn i store roller.

Jentene selv var slett ikke sikre på at de skulle stikke av med den gjeveste rollen.

- Det var så mange flink, men jeg var helt sikker på at hun skulle klare det, sier Mathea-Mari og nikker mot Nora

- Og jeg var sikker på at Mathea-Mari skulle klare det, svarer Nora

De to kjenner ikke hverandre fra før, men virker allerede som et team. Det er kanskje godt å være to som skal være Annie.

Det er en gigantisk rolle, det er de enige om. De ser ikke det minste slitne ut noen av dem.

-   Jeg har vært nissebarn i Putti Plutti Pott og har dubbet og sånn før, men dette er noe helt annet. Jeg kan ikke tro det, sier Nora.

Tanken på lite ferie og mye øvelser plager ingen av dem, de har fått oppfylt drømmen om den store hovedrollen på en stor scene i alder av 11 og 12 år.

Begge har planer om en karriere som musikalartister.

-  Jeg vil begynne å jobbe med gang, sier Mathea-Mari entusiastisk.

Det er flere roller, men ikke nok til alle

De sier om og om igjen, at dette er ekstremt stort. Det er rart å se på to småjenter som er så utrolig lykkelige, som sitter der og har nådd sine drømmers mål.

Så er det opprop igjen. Noen skal prøve videre. Hvem som skal få rollene som Molly, Kate, Tessie, July, Duffy og Pepper er ennå ikke bestemt, og ensemblet skal fylles opp. For noen lever drømmen videre, selv om de ikke fikk rollen som Annie, er det fortsatt muligheter.

Andre skal hjem, det er slutt for denne gangen, nummeret deres ble ikke ropt opp. Andre får etter hvert beskjed om at de vil få en e-post i begynnelsen av neste uke. Det kan fortsatt hende det er en rolle til dem, Charlotte Sinding Langtind er en av dem som går hjem i usikker spenning. Hun trodde det var over for henne, men onsdagen etter fikk hun e-post om at hun hadde fått en rolle i ensemblet.

Trøsten for de mange som gikk uten rolle, var at det gjaldt de fleste som kom.

De må fortsette å vente på i morgen.

Dagen i dag

Mathea-Mari og Nora venter også, på å komme i gang med prøvene på ordentlig, de starter 19. august og på workshopene de skal ha med de voksne skuespillerne i juni, men dagen i dag er fylt av ufattelig glede.

Tre som ståler av glede - produsent Karianne Jæger er svært fornøyd med å ha funnet sine to Annier. Nora Helen Bratfos og Mathea-Mari Glittenberg