contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

Storgata 21
Oslo, Oslo, 0184
Norway

Scenekvelder AS er et privateid norsk sceneproduksjonsfirma med hovedvekt på å produsere helaftens musikaler. Firmaet og forestillingene mottar ingen offentlig støtte. Selskapet står bak de største oppsettingene de siste årene på Folketeateret i Oslo, som for eksempel My Fair Lady, Jul i Blåfjell, Annie, Billy Elliot the Musical, De tre Musketerer og Mary Poppins. 

Mary_Poppins_Scenefoto_DSC_6844.jpg

Resyme - Mary Poppins

FØRSTE AKT

Bert, en allsidig mann med mange ulike yrkestitler, introduserer Kirsebærvei 17, huset der familien Banks lever til daglig. Familien består av George og Winifred Banks, deres to uoppdragne barn Jane og Michael, deres kokke, Mrs. Brill og deres altmuligmann, Robertson Ay.

Det står ikke så bra til i familien Banks. Barna Jane og Michael er svært krevende og har jaget mang en “nanny” fra stillingen sin. Som ved et trylleslag dukker Mary Poppins opp, og tar umiddelbart kontroll på situasjonen. Hun har en grenseløs selvtillit på sine egne evner og kvalifikasjoner, og presenterer seg for barna gjennom sangen “Praktisk Talt Helt Feilfri”.

Mary Poppins tar med barna på en tur til den store parken. Der møter de Bert som akkurat den dagen har bestemt seg for å være en gatekunstner som maler bilder. Barna er skeptiske til Bert fordi han ser sjuskete og uvasket ut. Mary Poppins lærer dem da at de aldri må bedømme et menneske på bakgrunn av kun utseendet, men heller klare å se den sanne personen bak fasaden. For nettopp å understreke dette, bruker Mary Poppins sine magiske evner, og som ved et trylleslag bringer hun liv til parkens steinstatuer og mytiske figurer, blant annet Neleus, sønn av undervannsguden Poseidon. Sammen synger og danser de i “Utfluktsdag i Parken”.

Selv om Mary Poppins er godt i gang med å oppdra barna, finnes det andre problemer i familien Banks. Mrs. Banks er smertelig klar over at hun på mange måter skuffer både sine barn og sin mann. Mr. Banks kan på sin side ikke forstå hvorfor hun finner rollen som mor og kone så vanskelig. I et forsøk på å blidgjøre sin mann, sender Mrs. Banks ut en invitasjon til de riktige og viktige personene i omgangskretsen deres til et stort anlagt teselskap. Mrs. Brill er i full gang med å forberede selskapet, mens hun samtidig formaner den svært ivrige Robertson Ay om å holde fingrene fra fatet og la henne gjøre jobben på egen hånd. Barna gjør derimot sitt beste for å sabotere kjøkkenforberedelsene, men Mary Poppins skjærer gjennom og gir dem en lekse i riktig oppførsel, konsekvenser og straff (Med Litt Sukker På Skjeen). Mrs. Banks blir svært deprimert når det til sist går opp for henne at samtlige gjester melder avbud til hennes teselskap.

Mary Poppins bestemmer at hun og barna skal besøke faren i banken der han arbeider. Mr. Banks jobber hardt, og er svært opptatt med å vurdere ulike investorer og investeringsplaner på vegne av banken. Først møter han en svært ambisiøs mann ved navn Von Hussler som har kommet opp med en svært luksuriøs investeringsplan, dog med et noe frynsete moralsk aspekt. Like etter må Mr. Banks vurdere en middelklassemann ved navn Mr. Northbrook, som har en noe enklere plan om å starte en fabrikk med mange ansatte. Mr. Banks blir rasende når han oppdager at Mary Poppins og barna er i banken, men et helt uskyldig spørsmål fra Jane (“Hva er viktigst i jobben din, en god mann eller en god ide?”) får ham til å innse at hans verdisett har forandret seg svært mye fra han var en idealistisk ung mann til i dag. Av denne grunn bestemmer han seg for å forkaste Von Hussler sin spekulative plan og heller satse på Northbrook sin samfunnsbyggende ide om en fabrikk. Dessverre skal dette vise seg å bli et skjebnesvangert valg.

Utenfor St. Paul's Cathedral introduserer Mary Poppins barna for “Fugledamen”. Jane er skeptisk til henne, men Michael følger oppfordringen fra “Fugledamen” og gir fuglene frø.

På veien hjem møter barna og Mary Poppins den eksotiske og karismatiske Mrs Corry. Hun driver en magisk godtebutikk, som også selger ord, setninger og bokstaver.

Når barna kommer hjem, er de svært glade og bobler over av historier fra sine opplevelser. Stemningen hjemme er imidlertid trykket og laber fordi Mr. Banks sin avgjørelse om å prioritere Northbrook sin forretningside foran Von Husslers, har kostet banken dyrt! Han har fått beskjed om å gå av på dagen, uten lønn, mens banken skal vurdere hans videre fremtid der. Mr. Banks blir svært sint på barna og sender dem direkte til barnerommet. De blir urolige av farens utbrudd, men Mary Poppins gjør dem oppmerksomme på at i motsetning til dem er det ingen andre som passer på foreldrene når disse har det vanskelig. Etter å ha pratet om å ta vare på sine nærmeste og være glad for det de har fått, ender Jane og Michael opp med å krangle om en av dukkene til Jane. Mary Poppins blir skuffet over deres oppførsel og beordrer dem rett til sengs for å sove. Mary Poppins synger sangen ”Leke En Lek”, og i løpet av denne sangen våkner dukkene og kosedyrene til Jane og Michael til live. De faller inn i sangen med Mary Poppins, og sammen lærer de barna en lekse om å ta bedre vare på tingene sine og de nærmeste rundt dem.

Mary Poppins er av den oppfattelse at Jane og Michael trenger å vokse som personer før hun kan lære dem mer. Hun bestemmer seg for å forlate Kirsebærvei for å få dem til å tenke seg om og komme til seg selv. Hun skriver en lapp til dem der hun sier at de kanskje vil sees igjen en gang.

ANDRE AKT

Mrs. Banks forsøker å gjøre Mr. Banks glad igjen ved å spore opp hans barndoms store forbilde: hans svært dyktige “nanny” Miss Andrew. Etter at Mary Poppins forlot dem brått, har Mrs. Banks for alvor bestemt seg for at alt nå skal bli perfekt. Straks Mr. Banks får øye på Miss Andrew blir han vettskremt og flykter ut av huset mens han roper ”Fandens Oldemor”. Til alles store sjokk og vantro er Miss Andrew en brutal og ond tyrann. Hun innfører straks sin egen ”vidundermedisin”, den grusomme eliksiren brygget på torskeleverolje og avkok på kål! For å få kontroll på situasjonen i hjemmet, beordrer Miss Andrew at Jane og Michael skal splittes ved at Michael sendes til kostskole og Jane læres opp av henne personlig.

Skremt av deres nye “nanny” flykter barna ut i parken og finner deres gode venn Bert. Han forsøker å muntre dem opp og oppfyller Michael sin store drøm om å fly en drage i vinden. I løpet av denne leken dukker Mary Poppins opp igjen, i det hun flyr ned til barna med dragen som Michael har satt fast i treet. Jane og Michael blir henrykte over å se henne igjen. De forteller Mary Poppins om de store forandringene som har skjedd i Kirsebærvei.

Mr. Banks gjemmer seg også i parken. Han er deprimert og desillusjonert over sin manglende suksess og trygghet i livet. Mrs. Banks leter overalt etter ham, og hun ønsker å fortelle ham at hun nå mye bedre forstår ham på bakgrunn av den svært vanskelige oppveksten han må ha hatt med den grusomme Miss Andrew.

Når Mary Poppins og barna ankommer Kirsebærvei, setter de lerken til Miss Andrew, Caruso, fri fra buret han er innestengt i. Dette fører til en konfrontasjon mellom de to “nannyene”, og det hele ender med at Miss Andrew må smake sin egen medisin. Hun settes i et stort fuglebur og forsvinner ned i gulvet ved hjelp av Mary Poppins sine magiske evner. Samtidig kommer Mrs. Banks, og etter hvert Mr. Banks, hjem igjen. De blir svært overrasket, men samtidig veldig lettet over at Miss Andrew har ”sluttet” i jobben som “nanny”.

I det neste eventyret Mary Poppins tar barna med på, introduserer Bert barna for hjelperne hans som er skorsteinsfeiere. Feierne danser over hustakene og ender til slutt opp i Kirsebærvei. Feierne forlater huset i en fart etter at de har levert et telegram til Mr. Banks fra banken. Bankens ledelse ønsker at han skal komme til bankens lokaler så snart som mulig. Mr. Banks antar at det er for å gi ham sparken. Han frykter at familien ikke lenger har råd til å opprettholde standarden for livsførsel, og bestemmer seg for å sikre deres inntekt ved å selge familiearven, en meget verdifull vase som familien har stående i stuen. Ved et uhell knuser Mrs Brill vasen.

Mr. Banks plukker opp de ødelagte bitene av vasen, og finner til sin store overraskelse at den inneholder stjernekakeformer fra hans barndom. Dette funnet resulterer i at Mr. Banks reflekterer over livet sitt og drømmene han hadde som barn. Etter å ha snakket om dette med Bert, drar Mr. Banks over til banken for å møte formannen i styret der.

På barna sin oppfordring bestemmer Mrs. Banks seg for å følge sitt hjerte og stå ved Mr. Banks sin side i oppgjøret med bankens styre. Mary Poppins og barna følger etter til banken i skjul, og får med seg alt som skjer i møtet med ledelsen der.

Når Mr. Banks ankommer banken, tar møtet en helt annen retning enn han hadde trodd på forhånd. Hans valg av investering har vist seg å være god på flere måter: Von Hussler har gått konkurs og dratt konkurrerende bank med seg i fallet, mens Northbrook sitt lån har gitt meget god avkastning for banken. Bankens ledelse ønsker å vite hvilket ord Mr. Banks brukte i sitt valg av investeringsobjekt. Mr. Banks innrømmer at ordet som har gjort at de sammen har denne suksessen er Ms. Corrys’ og Mary Poppins’ ord -  ”Superoptikjempefantafenomenalistisk”!

Når Mrs. Banks ankommer banken, oppdager hun at hennes mann er den store helten! Hun gleder seg over dette og nevner i forbifarten navnet til Miss Andrew for bankens direktør.  Det viser seg at han også har hatt Miss Andrew som “nanny” og også han refererer til henne som ”Fandens oldemor”. Mr. Banks ber Mrs. Banks om unnskyldning for å ha undervurdert henne, og sammen returnerer de til Kirsebærvei.

Mary Poppins observerer at familien nå er samlet og lykkelige som kjernefamilie. Hennes oppgave er dermed fullført. Hun gruer seg for å ta farvel med Kirsebærvei, Bert og familien. Men det venter nye oppgaver, og Jane og Michael må akseptere at Mary Poppins må forlate dem. De forteller Mary Poppins at de aldri vil glemme henne.

De to barna fryder seg over at foreldrene har funnet tilbake til hverandre, og sammen danser de inn i natten. Den lille familien står sammen på balkongen og ser at Mary Poppins flyr høyt over London og forsvinner i det fjerne.